Hörökorvaleikkaus

Korvien epämuodostumista ylivoimaisesti tavallisin on hörökorvaisuus. Siinä korva ulkonee eli ”siirottaa” normaalia enemmän. Tämän lisäksi korvan nk. anthelix –poimu on oiennut ja joskus korva on hieman kallistunut eteenpäin.

Asia haittaa usein ulkonäöllisesti. Lapset ja nuoret ovat saattaneet joutua toistuvan kiusaamisen kohteeksi. Hiustyyli onkin usein valittu niin, että korvalehdet peittyvät.

Hörökorvat korjataan usein ennen kouluikää, viimeistään siinä vaiheessa, kun ne alkavat aiheuttaa sosiaalista ongelmaa. Aikuisillakin leikkaus on tavallinen, potilaat ovat miettineet leikkaukseen tuloa vuosia.

Hörökorvaleikkauksella korjataan kaikki edellä mainitut asiat. Lopputuloksena on normaalilta näyttävä, huomiota herättämätön korvanlehti.

Teen hörökorvaleikkauksia sekä lapsille että aikuisille yli 10 vuoden kokemuksella.

Kenelle hörökorvaleikkaus ?

  • korvalehdet ulkonevat liikaa potilaan mielestä
  • korvalehtien ulkonevuus aiheuttaa sosiaalisen ongelman, erityisesti lapset ja nuoret
  • korvalehtien ulkonevuus aiheuttaa ongelmaa töissä tai harrastuksissa (suojakypärät ja suojaimet hiertävät tms.)
Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Käytän hörökorvaleikkauksissa tavallisesti nk. Stenströmin menetelmää, joka on nimetty kehittäjänsä mukaan. Siinä korvalehden rusto muotoillaan niin, että anthelix –poimu korostuu. Aivan korvalehden tyvestä poistetaan rustoa kiilanmallinen suikale, jolloin korvalehti siirtyy kalloa kohden. Tarvittaessa korvalehden ”kallistuneisuutta” korjataan. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, koska korvalehti puutuu aina hyvin. Aivan pienillä lapsilla leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa. Leikkauksen kesto on 30-90 minuuttia/korva.
Mitä leikkauksen jälkeen tapahtuu?

Toimenpiteen jälkeen potilasta lepäilee puoli-istuvassa asennossa 1-2 tuntia ja pääsee sitten kotiin. Leikkauksessa asetettu pään ympäri menevä sidos poistetaan 3 pv kuluttua. Tämän jälkeen käytetään tarkoitukseen varattua hiuspantaa, hikinauhaa tai kireää päähinettä 4 vk ajan. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Jälkitarkastus on 3-4 vk kohdalla. Lopputarkastus tehdään vuoden kuluttua.

Milaiset arvet ovat?

Hörökorvaleikkauksen arpi sijoittuu korvalehden taakse, korvan ja kallon väliseen poimuun, missä se on täysin näkymättömissä.