INJEKTIOHOIDOT

Plastiikkakirurgisille leikkauksille ovat vaihtoehtoina injektiohoidot. Ne eivät korvaa kirurgisia toimenpiteitä, mutta ovat hyvä lisä esteettisen plastiikkakirurgian ”työkalupakissa”. Injektiohoidot sopivat parhaiten alkaviin tai keskivaikeisiin ikämuutoksiin. Tiettyjen alueiden, kuten huulten hoidossa, ne ovat erityisen hyviä. Injektiohoidoilla voidaan tasoittaa ryppyjä ja ihon epätasaisuuksia sekä lisätä ihon kimmoisuutta. Kiistattomiin etuihin kuuluvat nopea tai olematon toipumisaika, minkä vuoksi injektiohoidot ovat nykyään erittäin suosittuja.


Injektiohoidot voidaan jakaa botuliinitoksiini -hoitoihin, täyteaine-injektioihin ja PRP–hoitoihin (Platelet Rich Plasma). Kaikkia näitä käytetään usein yhdistelmähoitoina parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

BOTULIINITOKSIINI

Mikä on botuliinitoksiini?

Botuliinitoksiini (Botox®, Bocouture®, Azzalure®) on lääkeaine, joka pysäyttää tilapäisesti tiedonsiirtymisen hermosta lihakseen. Sen seurauksena lihas ei saa supistumiskäskyä ja pysyy rentona. Ilmelihasten tapauksessa ihon ryppy suoristuu.

Mihin plastiikkakirurgi käyttää botuliinitoksiinia?

Botuliinitoksiini vaikuttaa ainoastaan nk. aktiivisiin eli lihaksen aiheuttamiin ryppyihin. Muihin ryppyihin botuliinilla ei ole vaikutusta, vaan ne hoidetaan täyteaineilla tai kirurgisesti.

Botuliinitoksiinin pääasialliset anatomiset kohdealueet ovat otsa ja silmien ympäristö. Kulmakarvojen väliset pystyuurteet, nk. Sibelius-rypyt, otsan poikittaisrypyt sekä silmäkulmien naururypyt ovat erinomaisia kohteita botuliinitoksiini -hoidolle. Suun ympäristössä hoitoa voidaan käyttää ylähuulen poikittaisryppyihin sekä nostamaan suupieliä ylöspäin. Käytetyt lääkeaineannokset ovat tavallisesti 25 - 50 IU (International Unit).

Kulmakarvojen laskeutuminen iän myötä on tavallinen ongelma. Botuliinitoksiinilla voidaan usein tehokkaasti nostaa kulmakarvoja ylöspäin. Tätä toimenpidettä kutsutaankin ”kemialliseksi kulmakarvojen kohotukseksi”.


Miten botuliinitoksiini -hoito tehdään?

Vastaanotolla iho puhdistetaan steriilillä liuoksella. Lääke ruiskutetaan erittäin ohuilla neuloilla ihon läpi suoraan ilmelihaksiin. Toimenpiteeseen ei yleensä liity mustelmia. Pistoskohdat saattavat punoittaa hetken aikaa.

Botuliinitoksiinin vaikutus alkaa noin 5 - 7 päivän kuluessa ja kestää 3 - 6 kuukautta. Vaikutuksen kesto on yksilöllinen ja riippuu anatomisesta paikasta, käytetyistä annoksista sekä potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista. Lääkkeen vaikutuksen hävittyä tilanne palaa ennalleen.


Onko botuliinitoksiini -hoito turvallista?

Yli kymmenen vuoden kokemuksen perusteella uskallan sanoa, että botuliinitoksiinihoito on erittäin turvallista ja ongelmat äärimmäisen harvinaisia. Lopputulos on luonnollisen näköinen ja ilmeettömyys ei kuulu asiaan.

On kuitenkin huomioitava, että botuliinitoksiini on voimakas lääke, jota tulee käyttää oikein. Botuliinitoksiini-hoitojen antajalla tulee olla tarkka käsitys kasvolihasten anatomiasta ja niiden välisestä dynamiikasta. Ilmeettömät tai vääristyneet "botuliini-kasvot" liittyvät joko riittämättömällä kokemuksella tai liian suurella annoksella toteutettuihin hoitoihin. Onneksi näissäkin tapauksissa tilanne palautuu ennalleen vaikutuksen hävitessä.

Pitkäaikaisessa käytössä botuliinitoksiini heikentää käsiteltyjä ilmelihaksia, muttei poista niiden toimintaa. Tämä on yleensä suotuisa vaikutus - hoidon kestoaika saattaa pidentyä.

LIIKAHIKOILUN HOITO BOTULIINITOKSIINILLA

Liikahikoilu eli hyperhidroosi on tilanne, jossa hikirauhaset ovat yliaktiivisia jaerittävät hikeä jatkuvasti, vaikka tarvetta ei olisikaan. Tilanne saattaa aiheuttaa sen, että potilas joutuu päivän aikana käyttämään useita eri paitoja. Pitkään jatkuessa iho hautuu jatkuvan kosteuden takia ja saattaa haavautua. Tavallisin ongelma-alue ovat kainalot, mutta liikahikoilua hoidetaan myös kämmenissä, jalkapohjissa tai nivusten alueella.

Botuliinitoksiini-hoito on erittäin tehokas menetelmä liikahikoiluun. Aine ruiskutetaan ohuilla neuloilla kohdealueelle. Tarvittaessa voidaan käyttää geelipuudutusta (Emla®), joka tulisi levittää iholle noin 45 minuuttia ennen toimenpidettä. Botuliinitoksiinin vaikutus alkaa noin viikon kuluessa ja kestää useimmiten 6 - 12 kuukautta. Tarvittaessa hoito voidaan toistaa.


BRUKSISMIN HOITO

Bruksismi tarkoittaa purentalihasten yliaktiivisuutta, joka ilmenee hampaiden narskutteluna tai hampaiden liian voimakkaana yhteen puremisena.


Tilanne voi aiheuttaa päänsärkyä, kasvokipuja, leukanivelten kipuja, jopa tinnitusta. Pitkään jatkuessaan puremalihakset voimistuvat siinä määrin, että ne muuttavat kasvon muotoja. Hampaat kuluvat ja saattavat lohkeilla bruksismin seurauksena. Ensisijaisia hoitoja ovat hammaslääkärin tekemät purentakiskot tai purennan korjaus. Nämä eivät kuitenkaan aina auta, vaan on tavallista, että botuliini-hoitoon hakeutunut ”bruksaaja” on purrut jo useat purentakiskot rikki.


Botuliinitoksiini -hoito on erittäin tehokas menetelmä bruksismiin. Puremalihaksiin ruiskutetaan useisiin kohtiin botuliinitoksiinia. Vaikutus alkaa noin viikon kuluttua ja kestää 3 - 6 kuukautta. Hoito uusitaan, kun bruksismin oireet palaavat. Toistuvien hoitojen seurauksena puremalihakset usein pienenevät.

TÄYTEAINEET

Mikä on täyteaine?

Täyteaine on aine, joka ihoon tai sen alle ruiskutettuna tasoittaa ryppyjä ja lisää täyteläisyyttä haluttuihin kasvojen osiin. Suomessa käytettävät täyteaineet, eli fillerit, ovat hyaluronihappopohjaisia. Hyaluronihappoa on kehossa luonnostaan esimerkiksi ihossa ja rustokudoksessa. Kyseessä on geelimäinen aine, joka sitoo runsaasti nestettä. Hyaluronihappo hajoaa itsestään ja poistuu elimistöstä 3-12 kuukauden kuluessa, riippuen aineesta. Tuolloin kudokset palautuvat hoitoa edeltäneeseen tilanteeseen.

Eri täyteainemerkkejä on maailmalla kymmeniä. Ulkomailla käytetään myös pysyviä täyteaineita (mm. kollageeni ja silikoni), joiden käyttö on Suomessa kielletty niihin liittyvien suurien terveysriskien vuoksi.

Käytän ainoastaan hyväksyttyjä, korkealaatuisia ja pitkän käyttökokemuksen omaavia täyteaineita (Juvederm®, Teosyal®, Belotero®, Restylane®). Kaikilla täyteainemerkeillä on useita kovuudeltaan ja kestoajaltaan erilaisia aineita. Oikea aine valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Pääsääntöisesti syviin kudoksiin voidaan käyttää kovempia ja kestoajaltaan pidempiä tuotteita, pinnallisesti pehmeämpiä ja nopeammin häviäviä.

Uutena hoitomuotona hyaluronipohjaisten täyteaineiden rinnalle on tullut Radiesse®, joka toimii sekä täyteaineena että lisää ihon kollageenisynteesiä.

Mihin plastiikkakirurgi käyttää täyteaineita?

Täyteaineita käytetään ryppyjen poistamiseen koko kasvojen alueella. Tavallinen käyttötarkoitus on myös lisätä huulten tai poskipäiden täyteläisyyttä. Alaluomien tummia varjoja voidaan usein hoitaa täyteaineilla. Täyteaineita voidaan lisäksi käyttää kaulan, decolte -alueen ja kämmenselkien ihon kimmoisuuden lisäämiseen.

Miten täyteainehoito tehdään?

Vastaanotolla iho puhdistetaan steriilillä liuoksella tai alkoholilla. Täyteaine ruiskutetaan erittäin ohuilla neuloilla ihoon tai alla oleviin kudoksiin. Käytän usein tylppiä "minikanyyleita", joilla mustelmien syntyminen on vähäisempää. Poskissa mustelmien syntyminen on harvinaista, huulissa tai suupielissä yleisempää. Pistoskohtaa haudotaan noin 15 minuutin ajan kylmäpussilla. Pistoskohdat saattavat punoittaa hetken aikaa.

Täyteaineen vaikutus alkaa välittömästi. Alussa aineen vaikutus tuntuu suuremmalta turvotuksesta johtuen. Tämä tasaantuu muutaman päivän kuluessa. Vaikutus kestää 3 - 12 kuukautta riippuen käytetystä aineesta ja sen määrästä. Pinnallisesti pistetyt aineet kestävät 3 - 6 kuukautta ja syvälle pistetyt jopa 12 kuukautta. Aineen hävittyä kudokset palautuvat ennalleen.

Onko täyteainehoito turvallista?

Täyteaineet ovat oikein käytettyinä turvallisia ja niihin liittyvät ongelmat harvinaisia. Pistoskohdan tulehdukset ovat mahdollisia, mutta erittäin harvinaisia. Erään valmistajan mukaan granuloitumista eli että aine ei häviä, tapahtuu alle 1/15 000 potilaista.

Vaikka kyseessä on ihmisen kasvoihin pistettävä aine, täyteaineita ei ole Suomessa rekisteröity lääkkeiksi. Niitä saavat käyttää muutkin kuin terveydenhuollon ammattilaiset. On kuitenkin tärkeää, että täyteainehoidon antaja tuntee tarkoin kasvojen anatomian pintaa syvemmältä ja ymmärtää, mitä täyteaineilla voi hoitaa - ja mitä ei. Täyteaineet eivät myöskään missään tapauksessa ole vaihtoehto ikääntymismuutoksissa, joissa tarvitaan leikkaushoitoa. Mikäli täyteainehoito on epäonnistunut ja aine halutaan pois, voidaan käyttää pistoskohtaan ruiskutettavaa hyaluronidaasi -lääkettä (Hyalase®).

Täyteainehoitojen komplikaatiot liittyvät useimmiten riittämättömällä kokemuksella tai puutteellisella anatomian tuntemuksella pistettyihin injektioihin. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa alaluomien alueen hoidossa.

PRP-HOITO (Platelet Rich Plasma)

PRP -hoito tulee sanoista Platelet Rich Plasma. Kyseistä hoitoa käytetään mm. ihon kimmoisuuden lisäämiseen, pinnallisten ryppyjen poistoon ja kaljuuntumiseen. Hoidosta käytetään myös nimitystä "vampyyrihoito".

Hoidon alussa potilaalta otetaan verinäyte, josta poistetaan verisolut. Jäljelle jäävät plasma ja verihiutaleet (platelets). Verihiutaleet sisältävät runsaasti ihon uusiutumiseen vaikuttavia aineita, kasvutekijöitä. Hoitoon käytettävässä lopullisessa valmisteessa näiden suotuisien kasvutekijöiden määrä on moninkertainen tavalliseen vereen verrattuna.
Käsiteltävälle alueelle tehdään satoja pieniä neulanpistoreikiä, jonka päälle verisolujen kasvutekijöillä rikastettu plasma levitetään. Hoito tehdään geelipuudutuksessa. Varsinaista toipumisaikaa ei ole. Minkäänlaisia arpia ei hoidosta jää.

PRP -hoidon vaikutukset tulevat näkyviin 3-4 viikon kuluessa. Hoito suositellaan uusittavaksi 3-5 kertaa.

TÄYTEAINEIDEN POISTO

Täyteaineita saattaa joskus olla tarve poistaa, mikäli tulos ei ole ollut toivottu. Aine voi olla pistetty väärään kerrokseen aiheuttaen kyhmyjä, sitä voi olla liikaa tai se voi kerätä ylimäärin nestettä aiheuttaen turvotusta. Hyaluronidaasi -entsyymi hajottaa hyaluronihappoa. Se ruiskutetaan suoraan poistettavaan täyteaineeseen. Vaikutus alkaa useimmiten jo samana päivänä. Hoito saatetaan joutua toistamaan muutaman kerran, jotta kaikki aine saadaan pois. Hyaluronidaasi -hoito toimii valtaosassa tapauksista.