VARTALON MUOTOILU

Kehon rasvajakauma muuttuu iän ja elintapojen seurauksena. Erityisesti iän myötä saattaa muodostua ”sitkeitä” rasvakertymiä, jotka eivät tahdo poistua edes runsaalla liikunnalla tai dietillä. Vartaloa muokkaavalla kirurgialla voidaan korjata tilannetta. Vartalonmuotoiluleikkaukset ovat tavallisimpia plastiikkakirurgisia toimenpiteitä. Niillä voidaan palauttaa vartalon esteettiset, toivotut muodot. Vartalonmuotoiluleikkauksella on positiivisia vaikutuksia itsevarmuuteen, liikuntaharrastuksiin, sosiaaliseen kanssakäymiseen, pukeutumiseen sekä seksuaalisuuteen.

RASVAIMU

Rasvaimulla poistetaan häiritseviä rasvakertymiä vartalolta, raajoista tai kaulalta. Se on tavallisin vartaloa muokkaava toimenpide.

Lopputuloksena vartalon muodot tulevat kauniimmin esiin. Vatsa litistyy, vyötärö kapenee ja raajat kiinteytyvät.

Potilaat

 • henkilöt, joilla on häiritseviä rasvakertymiä vartalolla, raajoissa tai kaulalla
 • henkilöt, jotka haluavat palauttaa vartalon linjakkuuden

Toimenpide

Toimenpide aloitetaan täyttämällä rasvakudos nesteellä, joka sisältää puuduteainetta ja adrenaliinia. Rasvakudokseen viedyllä imukärjellä (nk. rasvaimukanyyli) poistetaan ihonalaista rasvakudosta. Itse imu tehdään joko perinteisellä rasvaimulla tai nk. vesisuihku-rasvaimulla (WAL, Water – Assisted - Liposuction). Itse käytän yleensä jälkimmäistä menetelmää. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa.

Jälkihoito

Rasvaimun jälkeen potilas kotiutuu yleensä leikkauspäivänä. Tukitekstiilejä käytetään 3-4 viikon ajan. Leikkauksen jälkeen kuluu yleensä 2-3 päivää toipilaana. Työhön paluu onnistuu yleensä viimeistään viikon kuluttua.

Arvet

Rasvaimusta jää pienet, 3-5 mm viivamaiset arvet, jotka sijoitetaan iholle napaan tai kohtiin, jotka jäävät alusvaatteiden alle. Parannuttuaan arvet ovat huomaamattomat.

Potilailla, joilla rasvakerroksen paksuus on huomattava tai iho on löysää, käytetään rasvaimun lisäksi muita menetelmiä. Alla kuvataan tavallisimpia vartalonmuotoiluleikkauksia.

ABDOMINOPLASTIA ELI RIIPPUVATSAN KORJAUSLEIKKAUS

Abdominoplastialla poistetaan alavatsan häiritsevä rasvakertymä sekä roikkuva iho. Venyneet vatsalihakset kiristetään.

Lopputuloksena vatsan ihosta tulee kireä, sivuprofiili muuttuu litteäksi ja vyötärö tulee kauniisti esiin.

Potilaat

 • henkilöt, joilla painonpudotuksen seurauksena on jäänyt löysää ihoa ja/tai rasvakertymiä vatsalle
 • naiset, joilla raskauksien seurauksena iho ja vatsalihakset ovat venyneet pysyvästi.
 • naiset, joilla on alavatsan raskausarpia
 • henkilöt, joilla rasvakerroksen paksuus on niin suuri, että rasvaimun seurauksena jäisi roikkuvaa ihoa
 • henkilöt, joilla aiempien vatsakirurgisten toimenpiteiden seurauksena on syntynyt navan alapuolinen pystyarpi. Pystyarpi poistetaan ja uusi arpi sijoittuu näkymättömiin. Abdominoplastian yhteydessä voidaan korjata myös napatyrä.

Toimenpide

Abdominoplastialla eli riippuvatsan korjausleikkauksella voidaan poistaa erittäin paksuja rasvakertymiä alavatsalta. Rasvan lisäksi poistetaan aina myös sukkulan muotoinen kaistale ihoa. Käytännössä koko navan ja häpykarvoituksen välinen alue alavatsan ihoa poistetaan. Ylävatsan iho "venytetään" alavatsalle ja navalle tehdään uusi paikka. Näin saadaan vatsan ihosta napakka. Toimenpiteeseen yhdistetään lähes aina suorien vatsalihasten kiristys, mikä merkittävästi "litistää" alavatsan sivuprofiilia. Tarvittaessa myös vinoja vatsalihaksia voidaan kiristää. Toimenpide tehdään aina nukutuksessa.

Jälkihoito

Potilas kotiutuu yleensä leikkauspäivän iltana. Leikkausalueelle jätetään usein laskuputket eli dreenit, joita pitkin ylimääräinen neste valuu pois. Dreenejä käytetään 3-7 päivää. Leikkauksen jälkeen toipilaana menee noin 1 viikko. Täyteen toipumiseen on syytä varata 4-6 viikkoa. Vatsalihasten kiristyksen vuoksi raskaita ponnisteluja on syytä välttää 6 viikkoa. Kahden - neljän viikon kuluttua voi useimmiten palata töihin, riippuen työn fyysisyydestä. Tukivyötä tai alavatsaa tukevia tukihousuja käytetään 4-6 viikkoa. Tukitekstiilit paitsi tukevat vatsalihaksia, vähentävät nesteenkeräytymistä leikkausalueelle.

Arvet

Abdominoplastiasta jää 20-30 cm pitkä, kaareva, arpi. Se alkaa suoliluun kärjen alapuolelta, jatkuu alaspäin häpykarvoituksen alueelle ja kääntyy ylöspäin toiselle puolelle symmetrisesti. Arpi jää huomaamattomiin alusvaatteen tai uima-asun alle. Napa-arpi on lähes huomaamaton.

BELT LIPEKTOMIA / TORSOPLASTIA

Belt lipektomialla poistetaan vatsan ja kylkien löysä iho sekä rasvakertymät. Belt lipektomiaa tarvitaan usein esim. laihdustusleikkauksen jälkeisissä tilanteissa, joissa paino on pudonnut enemmän kuin 40 kg. Lopputuloksena vatsan, kylkien ja alaselän ihosta tulee napakka, vatsa litistyy ja vyötärö tulee kauniisti esiin.

Potilaat

 • henkilöt, joilla painonpudotuksen seurauksena on erittäin paljon löysää ihoa vatsalla, selässä ja erityisesti kyljissä.
 • henkilöt, joilla rasvakerros on niin paksu, että rasvaimun seurauksena jäisi roikkuvaa ihoa vatsalle ja kylkiin.

Toimenpide

Belt lipektomialle ei ole yleisesti käytössä olevaa suomenkielistä nimeä. Belt lipektomiassa tehdään abdominoplastia ja sen lisäksi poistetaan rasvaa ja ihoa kyljistä ja selästä. Leikkaus kestää ajallisesti noin kaksi kertaa abdominoplastian verran. Toimenpide tehdään aina nukutuksessa.

Jälkihoito

Leikkauksen jälkeen potilas on sairaalassa vähintään yhden yön. Jälkihoito ja toipumisajat ovat muuten samat kuin abdominoplastiassa.

Arvet

Vatsan puolella arpi sijoittuu kuten abdominoplastiassa. Sivuilla se jatkuu kylkien kautta selän puolelle, "sirkulaarisesti" eli potilaan ympäri. Arpi sijoittuu niin alas, että se jää alusvaatteen tai uima-asun peittoon.

DERMOLIPEKTOMIA ELI RAAJOJEN LÖYHÄN IHON POISTO

Dermolipektomialla poistetaan raajojen häiritsevät ”ihoheltat”. Tavallisimpia nämä alueet ovat olkavarsien takapuolella sekä reisien sisäpinnoilla.

Lopputuloksena raajojen iho kiristyy ja pukeutumisesta sekä liikuntaharrastuksista tulee mielekkäämpiä.

Potilaat

 • henkilöt, joilla on ylä- tai alaraajoissa häiritseviä löysän ihon alueita
 • henkilöt, jotka ovat laihtuneet huomattavasti
 • henkilöt, joilla olkavarsiin tai reisiin tehdään erittäin suuri rasvaimu

Toimenpide

Olkavarren dermolipektomiassa poistetaan kirurgisesti olkavarren takaosasta rasvaa ja löyhää ihoa.

Reisien dermolipektomiassa poisto tehdään tavallisimmin sisäreiteen.

Molemmat toimenpiteet tehdään yleensä rasvaimun yhteydessä. Ne voidaan tehdä joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Jälkihoito

Tukihihoja tai -housuja käytetään noin kolme viikkoa. Sairasloma-aika on työstä riippuen 1-2 viikkoa.

Arvet

Olkavarressa arpi sijoittuu olkavarren sisäpinnalle. Se alkaa hieman kyynärpään yläpuolelta, nousee olkavarren suuntaisesti ja päättyy kainaloon. Reisissä arpi sijoittuu nivustaipeeseen, reiden ja vartalon yhtymäkohtaan.