silmäluomileikkaukset

Ihmisten välisessä kanssakäymisessä ensimmäinen katse kohdistuu aina silmiin. Teemme silloin alitajuisesti johtopäätöksiä henkilön elintavoista, luonteesta, mielialasta ja vireystilasta.

Kasvojen ikämuutokset myös kohdistuvat ensimmäisinä juuri silmien ympäristöön. Niihin emme voi aina vaikuttaa elintavoilla tai ruokavaliolla.

”Silmät ovat sielun peili” –sanonta menee vikaan, jos ikämuutokset viestivät väsymystä tai ärtymystä, vaikka henkilö on mitä lempein ja pirtein.

On tavallista, että silmien ympäristön muutoksia halutaan korjata juuri tämän vuoksi. Ikämuutoksista saattaa olla myös terveyshaittaa, josta enemmän alla.

Silmäluomien kirurgiaa suunniteltaessa on aina tärkeää tutkia koko silmän ympäristö (l. periorbitaalialue) sekä otsa ja keskikasvot.

Vastaanotolla tutkin paitsi yläluomien ihon määrän, myös yläluomien avautumisen, kulmakarvojen laskeutumisen, otsalihaksen jännittymisen, alaluomien löysyyden sekä keskikasvojen mahdolliset ikämuutokset.

YLÄLUOMILEIKKAUS

Yläluomien roikkuvan ja liiallisen ihon aiheuttamaa tilannetta kutsutaan lippaluomeksi eli blefarochalaasiksi. Tilanne korjataan yläluomileikkauksella. Yläluomileikkaus eli yläluomien blefaroplastia on yksi suosituimmista plastiikkakirurgisista leikkauksista. Se on myös tavallisin miehille tehtävä plastiikkakirurginen leikkaus.

Yläluomileikkaus piristää ulkonäköä. Se poistaa myös roikkuvan ihon aiheuttaman näkökenttäpuutoksen. Yläluomileikkaus vähentää jonkin verran otsan ryppyisyyttä. Otsan jatkuvasta jännitystilasta aiheutuvat kivut voivat lieventyä tai poistua kokonaan. Luomien ja silmäripsien meikkaaminen helpottuvat merkittävästi.

Potilaat

  • henkilöt, joilla yläluomien roikkuva iho aiheuttaa väsyneen tai vihaisen ulkonäön
  • henkilöt, joilla roikkuva iho aiheuttaa näkökenttäpuutoksen ylä- ja sivusuuntiin. Silmät väsyvät ja näyttöpäätetyöskentely sekä ajoneuvoilla ajaminen vaikeutuvat.
  • henkilöt, joilla kulmakarvojen tiedostamaton nostaminen aiheuttaa otsan jatkuvan jännitystilan tai päänsäryn.

Toimenpide

Yläluomileikkauksessa poistetaan yläluomen ylimääräistä, roikkuvaa ja poimuuntuvaa ihoa sekä sen alla olevaa pullottavaa rasvaa. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Se kestää noin tunnin.

Jälkihoito

Toimenpiteen jälkeen potilas saa kylmäpussit silmilleen ja hän lepäilee istuma-asennossa 1-2 tuntia. Tämän jälkeen hän voi kotiutua. Yläluomileikkauksen jälkeinen kipu on melko lievää ja vahvoja kipulääkkeitä ei tarvita. Silmiä ei leikkauksen jälkeen peitetä, vaan näkökyky on tallella koko ajan. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Ensimmäisen viikon ajan silmät ovat turvoksissa. Kaikkien mustelmien häviämiseen saattaa kulua kaksi viikkoa. Jälkitarkastus on 6-12 kuukauden kuluttua.


Arvet

Yläluomileikkauksen arvet sijoittuvat luomipoimuihin, joissa ne ovat näkymättömissä.

KULMAKARVOJEN KIINNITYS ELI BROW PEXIA

Yläluomien ihoylimäärä johtuu paitsi yläluomien kudosten löystymisestä, myös siitä, että kulmakarvat ovat iän myötä laskeutuneet alaspäin. Kun yläluomien ihoylimäärä poistetaan, kulmakarvat yleensä laskeutuvat jonkin verran. Tämä johtuu otsalihaksen rentoutumisesta ja tapahtuu noin 2-6 kk kuluessa.

Yläluomileikkauksen yhteydessä on usein järkevää tehdä kulmakarvojen kiinnitys eli brow pexia. Toimenpiteen tarkoituksena on vähentää tai hidastaa kulmakarvojen laskeutumista. Kyseessä on pieni lisätoimenpide, joka tehdään samasta avauksesta kuin yläluomileikkaus. Ylimääräisiä arpia tai toipumisaikaa ei tästä lisätoimenpiteestä aiheudu. Mikäli kulmakarvat ovat hyvin alhaalla, on syytä tehdä kulmakarvojen kohotus tai otsan kohotus.

RIIPPULUOMEN ELI PTOOSIN KORJAUS

Riippuluomi tarkoittaa yläluomen vajavaista avautumista. Tila voi olla joko synnynnäinen tai ikääntymisen aiheuttama. Se voi olla myös tois- tai molemminpuolinen.

Kyseessä on luomenkohottajalihaksen tai sen jänteen ongelma. Riippuluomi on tärkeää erottaa pelkästä liiallisesta ihoylimäärästä, koska hoito on täysin erilainen.

Potilaat

  • henkilöt, joilla on iän aiheuttama riippuluomi, yhdellä tai molemmilla puolilla -henkilöt, joilla on synnynnäinen riippuluomi

Toimenpide

Ptoosi korjataan kiristämällä luomenkohottajailhaksen jänne, jolloin silmä avautuu normaalisti. Yleensä samassa yhteydessä tehdään yläluomileikkaus eli ylimääräisen ihon poisto.

Jälkihoito

Toimenpiteen jälkeen potilas saa kylmäpussit silmilleen ja hän lepäilee istuma-asennossa 1-2 tuntia. Tämän jälkeen hän voi kotiutua. Ptoosikorjauksen jälkeinen kipu on melko lievää ja vahvoja kipulääkkeitä ei tarvita. Kostutustipat ovat usein tarpeen. Silmiä ei leikkauksen jälkeen peitetä, vaan näkökyky on tallella koko ajan.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Ensimmäisen viikon ajan silmät ovat turvoksissa. Kaikkien mustelmien häviämiseen saattaa kulua kaksi viikkoa. Ensimmäinen jälkitarkastus on 3 viikon kuluttua ja lopputarkastus 12 kuukauden kuluttua.

Arvet

Ptoosikorjauksen arvet sijoittuvat luomipoimuihin, missä ne ovat näkymättömissä.

ALALUOMILEIKKAUS

Alaluomissa sijaitsevat tummat varjot tai silmäpussit ovat tavallinen ongelma sekä miehillä että naisilla. Alaluomien korjaaminen piristää ja nuorentaa ulkonäköä huomattavasti.

Ongelma on monimutkaisempi kuin yläluomissa. Iän myötä silmäkuopan alaosasta, siis posken yläosasta, vähenee rasva. Toisaalta silmäkuopan sisäinen rasva alkaa tukirakenteiden löystyessä työntymään ulospäin. Näin liitoskohtaan muodostuu ”tumma varjo” ja sen yläpuolelle silmäpussi. Ikääntyessään myös koko alaluomi saattaa löystyä.

Potilaat

  • henkilöt, joilla alaluomien tummat varjot tai silmäpussit aiheuttavat esteettisen tai sosiaalisen ongelman
  • henkilöt, joilla alaluomen reuna on löystynyt ja aiheuttaa silmän pinnan kuivumista

Toimenpide

Ongelma korjataan leikkauksella, joka suunnitellaan aina yksilöllisesti. Käytän kaikkia alla kuvattuja menetelmiä ja valitsen niistä potilaan ikämuutoksiin sopivan.

Alkavissa tapauksissa riittää rasvansiirto posken yläosaan ja tumman varjon alueelle. Valituissa, lievissä tapauksissa voidaan ainoastaan poistaa silmäpussin rasvaa luomen sisäpuolelta (nk. transkonjunktivaalinen leikkaus). Tähän leikkaukseen usein yhdistetään alaluomien laser-hionta.

Ikämuutosten ollessa edenneitä tarvitaan laajempi alaluomileikkaus. Laajassa alaluomileikkauksessa tasoitetaan alaluomen rasva, nostetaan posken yläosa, kiristetään alaluomen reuna, kiristetään silmänympäryslihasta ja poistetaan myös ylimääräinen iho.

Jälkihoito

Alaluomileikkauksen jälkeen potilas saa kylmäpussit silmilleen ja hän lepäilee istuma-asennossa 1-2 tuntia. Rasvansiirrossa kylmäpusseja ei käytetä. Tämän jälkeen potilas kotiutuu. Alaluomileikkauksen jälkeen kipu on melko lievää ja vahvoja kipulääkkeitä ei tarvita. Silmiä ei leikkauksen jälkeen peitetä. Näkökyky on tallella koko ajan. Kortikoidi-antibioottitippoja käytetään viiden vuorokauden ajan turvotuksen vähentämiseksi.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Ensimmäisen viikon ajan silmät ovat turvoksissa. Kaikkien mustelmien häviämiseen saattaa kulua kahdesta kolmeen viikkoa. Ensimmäinen jälkitarkastus on 4 viikon kuluttua ja lopputarkastus 12 kuukauden kuluttua.

Arvet

Alaluomileikkauksen arvet sijoittuvat ripsirajaan, missä ne ovat täysin huomaamattomat. Pelkässä alaluomien rasvansiirrossa ja transkonjunktivaalisessa leikkauksessa arpia ei ole lainkaan.